Väitöskirja valmistuu 10 minuuttia kerrallaan

Kuva: timlewisnm (Flickr)

Väitöskirjan kirjoittaminen ei ollut helppo prosessi. En oikeastaan uskonut työni valmistumiseen ennen kuin se todella oli painettu ja kansissa.

Nyt jälkeenpäin, kun minulta kysytään, miten sen lopulta tein, totuudenmukaisin vastaus on: 10 minuuttia kerrallaan.

Moni on kuullut moton ”lause kerrallaan”. Tämä on kannustava yleisohje, kun kirjoittamisessa on vaikea päästä liikkeelle tai eteenpäin. Usein unohdamme, että jokainen teos on kirjoitettu lause kerrallaan.

Kymmenen minuuttia kerrallaan on muunneltu versio tästä. Välillä lausekin voi tuntua mahdottomalta kirjoittaa. Usein ajattelemme, että meillä täytyy olla jotain sanottavaa, ennen kuin voimme kirjoittaa. Tuntuu, että pitäisi sanoa jotain fiksua. Sanoihin latautuu odotuksia.

Kymmenen minuuttia kerrallaan vie hetkeksi huomion sisällöstä aikaan. Kun sanottavaa ei tunnu olevan, on vaikea istahtaa työn ääreen. Jos ajattelee, että minun ei tarvitse tehdä muuta kuin istahtaa alas kymmeneksi minuutiksi ja kirjoittaa vapaasti, tehtävä muuttuu mahdolliseksi.

Kyse on suunnatun – tai kontrolloidun – vapaan kirjoittamisen tekniikasta. Tarkoituksena on kirjoittaa ennakolta valitusta aiheesta nopeasti, sensuroimatta ja keskeytyksettä ajastimen ollessa päällä. Aihe voi olla esimerkiksi jokin työsi alaotsikko. Aiheesta kirjoitetaan kuitenkin täysin vapaasti, mitä tulee mieleen. Tekstin ei kuulu olla mietittyä tai johdonmukaista; sitä kirjoitetaan vain itselle.

Näin kirjoittaessa tapahtuu yleensä kaksi asiaa. Ensinnäkin, kun ensimmäiset kymmenen minuuttia ovat ohi, on valmis jatkamaan kirjoittamista vielä toisen ja ehkä useammankin samanpituisen jakson. Toisekseen, vaikka tekstin ei ole tarkoitus itsessään olla erityisen ”fiksua”, johtaa sen kirjoittaminen usein johonkin oivallukseen tai uuteen ajatukseen. Olemassa olevasta tekstistä, vaikka kuinka karkeasta, on helpompi työstää valmiimpaa tekstiä kuin tyhjästä.

Suunnatun vapaan kirjoittamisen, ajastimen käytön ja muita kirjoittamisen vapauttamisen tekniikoita käsitellään laajemmin Tohtoritakuu-kirjassa.

Virtuaaliajastimia löytyy esimerkiksi täältä.

Artikkelin sijainti: Yleinen Asiasana: . Lisää kirjanmerkkeihin: permalink.

2 Responses to Väitöskirja valmistuu 10 minuuttia kerrallaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit tilata kommentit myös vaikka et itse kommentoisi.