Kirjoitatko jouluna?

Kuva: [clspeace] (Flickr)
Kuva: [clspeace] (Flickr)

Useimmille joulunaika merkitsee vapaapäiviä ja taukoa työstä. Jotkut meistä kuitenkin kirjoittavat myös jouluna, joko omasta tahdostaan tai olosuhteiden pakosta.

Tauot ovat ehdottoman tarpeellisia, myös kirjoittamisessa. Joululoma voi tarjota tervetullutta välimatkaa omaan tekstiin juuri oikeaan aikaan. Parhaassa tapauksessa kirjoittaminen tuntuu innostavalta ja luontevalta loman jälkeen. Akut ovat latautuneet, sanottavaa löytyy taas. Tauko voi olla myös ansaittu palkinto syksyn uurastuksesta: sen odottaminen on jo sinänsä saattanut auttaa ponnistelemaan työnsä eteen.

Tärkein syy pitää kirjoitustaukoa jouluna on se, ettei yksinkertaisesti ole muuta vaihtoehtoa. Jos takki on niin tyhjä, ettei pysty kirjoittamaan, kannattaa antaa itselleen lupa levätä ja ottaa etäisyyttä. Loman pitäminen on viisasta!

Jotkut eivät kuitenkaan pidä kirjoittamisesta taukoa joulunakaan, vaan kömpivät läppärin ääreen lahjasukat jalassa ja konvehtirasia kainalossa viimeistään Tapaninpäivänä.

Jouluna kirjoittamiseen on perustelunsa. On tietyllä tavalla otollista kirjoittaa silloin, kun muu maailma on vapaalla. Sähköposti ei tulvi akuutteja toimenpiteitä vaativia viestejä; sen voi jättää kokonaan avaamatta. Jos jaksaa lähteä toimistolle, siellä on rauhallista. Kirjoittamiselle löytyy tilaa, jota tavallisessa arjessa ei ole.

On myös määräpäiviä, jotka on kavalasti sijoitettu niin, että ne suorastaan pakottavat työskentelemään joulunaikaan, ellei ole kyennyt pitkäjänteiseen ennakointiin. Esimerkiksi tiettyihin kansainvälisiin, kesällä pidettäviin organisaatiotutkimuksen konferensseihin on hakuaika tammikuussa. Jos valmista tutkimuspaperia ei löydy takataskusta, tulee joulunpyhät helposti käytettyä sellaisen työstämiseen – kun vihdoin on aikaa.

Kirjoitti jouluna mistä syystä tahansa, kannattaa kirjoittamistaan suunnitella hieman etukäteen. On hyödyllistä miettiä ainakin, mitkä päivät pitää kokonaan vapaata sekä milloin ja missä palaa työn ääreen. Onko helpompaa kirjoittaa kotona yöpuvussa muun perheen katsoessa leffoja vai kannattaako lähteä pariksi tunniksi toimistolle? Jos ei ole pakko kirjoittaa täysiä päiviä, voi asettaa kohtuullisen päivittäisen kirjoittamistavoitteen ja sitten antaa itselleen luvan rentoutua lopun aikaa. Lomalla työskennellessä klassinen ohje,”Kirjoita ensin”, on hyödyllisempi kuin koskaan. Jos kirjoitat tunnin heti aamusta, voit loppuosan päivästä elää normaalin ihmisen elämää.

Tänä jouluna aion itse pitää muutaman päivän vapaata ja käyttää sitten vuodenvaihteen tienoon hiljaisista päivistä pari tuntia kirjoittamiseen. Tähän on useita syitä. Ennakoin tammikuun kiireitä ja pyrin helpottamaan alkuvuoden työtaakkaa. Jotkut syksylle suunnittelemani kirjoitustyöt ovat jääneet muiden töiden jalkoihin ja ne on nyt hoidettava. Sain myös vertaisarvioinnissa olevan tutkimusartikkelini lausunnot ”sopivasti” jouluksi ja tekstin pitää olla muokattuna tammikuussa.

Kirjoititpa jouluna tai piditpä taukoa, et ole ainoa. Antoisaa joulunaikaa!

Kategoria: Yleinen. Lisää kirjanmerkkeihin: permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit tilata kommentit myös vaikka et itse kommentoisi.