Tunne johtaa tuloksiin

Kuva: Dmitry Kichenko (Flickr)
Kuva: Dmitry Kichenko (Flickr)

Lähes jokaisella väitöskirjan tekijällä on prosessinsa aikana vaiheita, jolloin työskentely ei suju. Joillain nämä ahdistavat jaksot jäävät satunnaisiksi ja lyhyemmiksi, toisilla ne taas venyvät hyvin pitkiksi.

Me tutkijat olemme luonteeltamme yleensä älyllisiä ja luotamme ajattelun ja analysoinnin voimaan. Teemme niin myös silloin, kun työskentely ei suju. Ajattelemme helposti, että analysoimalla ja ajattelemalla haasteitamme tai ongelmaamme saamme aikaan muutoksen.

Todellisuus on kuitenkin toinen. Ajattelu harvoin saa aikaan todellisen muutoksen tai merkittäviä tuloksia.

Saatamme myös haasteita kohdatessamme monesti tietää varsin hyvin, mikä on ongelma, mutta se ei silti saa meitä muuttamaan käytöstämme. Lisäksi iso ongelma on se, että usein luulemme tietävämme, vaikka emme todellisuudessa edes tiedä. Ihmisten kyky arvioida omaa toimintaansa on tunnetusti melko rajallinen.

Muutos vaatii tunnetilan

Jotta saisimme aikaan tuloksia tai pysyvän muutoksen, tarvitsemme voimakkaan tunnetilan. Tuon tunnetilan on lisäksi oltava positiivinen. On varsin inhimillistä yrittää pelotella itseämme toimintaan esimerkiksi ajattelemalla ”Jos en saa väitöskirjaani valmiiksi, minusta tulee surkea luuseri, joka ei saa koskaan töitä ja joka menettää kasvonsa kollegojen silmissä.”

Pelko tai muu negatiivinen tunne auttaa kuitenkin hyvin harvoin. Tarvitsemme itseämme motivoimaan positiivisen tunteen ja vahvan sellaisen. Seuraavassa konkreettisia ohjeita sen saavuttamiseen:

1) Tee sitä, mikä on mukavaa

Mieti, mikä väitöskirjaasi liittyvä on kaikkein mukavinta, ja aloita siitä. Ystäväni, näytelmäkirjailija Paavo Westerberg suosittelee kirjoittaessa toimimaan näin: mieti, mitä kohtaa olisi kaikkein mukavinta kirjoittaa, ja aloita siitä! Paavo on erittäin tuottelias, joten häntä kannattaa kuunnella.

2) Visualisoi positiivinen lopputulos

Muodosta mahdollisimman selkeä kuva valmiista väitöskirjasta ja itsestäsi tohtorina. Mieti, mitä kaikkea hyvää siitä seuraa.

3) Tee kaikkea muuta mukavaa

Rakenna työpäiväsi niin, että väitöskirjan kirjoittamisen lisäksi teet kaikkea muuta sellaista, mistä pidät. Eri asiat tuottavat eri ihmisille tyydytystä, mutta esimerkiksi ulkoilu, liikunta ja muiden ihmisten tapaaminen ovat varsin yleisiä ilon lähteitä. Varaa työpäivääsi tietty aika väitöskirjalle mutta tee myös muita mukavia asioita.

4) Mene tilanteisiin, joista saat intoa tutkimuksen tekemiseen

Mieti, mikä saisi sinut hetkeksi unohtamaan itsesi ja palauttamaan mieleesi ne asiat, joista olet ollut innostunut. Olisiko jossain seminaari tai konferenssi, jossa voisit kuunnella muiden tutkijoiden kiinnostavia esityksiä ja tavata kollegoita? Entä jokin kiinnostava väitöstilaisuus? Jokin sosiaalinen tilaisuus?

Älyä ja suunnittelua tarvitaan, mutta todellinen voima saada aikaan tuloksia syntyy tunteiden puolella. Tunne johtaa tuloksiin.

Artikkelin sijainti: Yleinen Asiasana: , , . Lisää kirjanmerkkeihin: permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit tilata kommentit myös vaikka et itse kommentoisi.