C15-tekniikka: Pienikin aika päivässä riittää

Kuva [(nz)dave] (Flickr)
Kuva [(nz)dave] (Flickr)
Jätämme usein toteuttamatta asioita, joita pidämme tärkeinä. Ajattelemme, ettei aikaa ole riittävästi. Niinpä lykkäämme kirjoittamisen, liikunnan, ystäviin yhteydenpidon, uuden harrastuksen, autotallin siivoamisen tai parisuhteesta huolehtimisen aloittamista järkeillen, että teen sen sitten kun aikaa on enemmän.

Ongelma kuitenkin on, että aikaa ei välttämättä tule olemaan enempää.

Muutos tehdään 15 minuuttia kerrallaan

C15-tekniikan idea on, että tärkeitä muutoksia voi tehdä käyttämällä niihin vain 15 minuuttia päivässä. Näkemys ei pohjimmaltaan ole uusi. Ohje on tuttu esimerkiksi liikunnan harrastamisesta: vähän ja usein on parempi kuin harvoin ja paljon kerrallaan. (Olemme sivunneet aihetta ennenkin kirjoittamiseen liittyen esim. täällä ja täällä.)

Ideaa voi soveltaa erilaisiin asioihin, joita pitää tärkeinä, mutta joita ei ole saanut aikaiseksi tehdä.

Esimerkiksi näivettynyttä parisuhdetta voi elvyttää viettämällä päivittäin 15 minuutin hetken kumppaninsa kanssa niin, ettei tee mitään muuta. TV on pois päältä, kännykkä kaukana, lapset nukkumassa, Facebook suljettu. Sen hetken ajan omistaudutaan yhdessäololle. Tai jospa alkaisit viettää 15 minuuttia päivässä:

juosten
kävellen
venytellen selkää
opiskellen italiaa
kuunnellen musiikkia
ollen tekemättä mitään
kirjoittaen päiväkirjaa
lukien kaunokirjallisuutta
puhuen puhelimessa tärkeän ihmisen kanssa.

Monet tyrmäävät idean – tai eivät edes tule sitä ajatelleeksi – siksi, että 15 minuuttia on niin vähän. Tällainen ankara ajattelutapa on kuitenkin helposti myönteisten muutosten tiellä. Eikö kuntosi kohene, jos kävelet reippaan 15 minuutin lenkin päivässä parin kuukauden ajan? Jaksaisitko arkea paremmin, jos varaat jokaisesta päivästä vartin itsellesi ja teet juuri sitä, mikä tuottaa sinulle iloa? Ja ajattelepa tekstimäärää, joka on koossa puolen vuoden kuluttua, kun olet kirjoittanut 15 minuuttia joka päivä.

15 minuuttia päivittäin on pitkällä tähtäimellä huomattava aika, jos vertaa siihen, ettei tekisi ollenkaan.

C15 käytännössä

Keskeistä tekniikassa on, että 15 minuutin aikana ei tee mitään muuta. Aika on tarpeeksi lyhyt, jotta tämä on mahdollista. 15 minuuttia voi irrottaa kiireisestäkin elämäntilanteesta ja todella omistaa sen tietylle asialle.

Päivittäin voi käytännössä tarkoittaa kolmesta seitsemään päivää viikossa, asiasta riippuen. Esimerkiksi liikunnassa tai luovassa työskentelyssä vapaapäivätkin ovat tärkeitä. Toisaalta ihmissuhteista tai omasta hyvinvoinnista huolehtimisesta ei kenties tarvitse pitää taukopäiviä. Yhtä kaikki, oleellisinta on säännöllisyys. Monissa asioissa muutos on helpointa ylläpitää, kun tekee joka päivä.

15 minuuttia voi puolestaan käytännössä ollakin 5 minuuttia tai jopa 45 minuuttia. Sopiva aika riippuu siitä, millainen toiminta on kyseessä ja kuinka kuormittava on kokonaistilanne. Aika kannattaa määrittää niin kohtuulliseksi, että siitä pystyy pitämään kiinni.

Alun ponnistelujen jälkeen käy usein niin, että asioille, joita on alun perin pitänyt vaikeina toteuttaa, alkaakin löytyä enemmän aikaa. Mihin kiinnität huomiosi, sitä vahvistat. Kun annat aluksi pienen hetken hyvälle asialle, se alkaa saada enemmän tilaa elämässäsi. Samoin käy kielteistenkin asioiden suhteen. Esimerkiksi stressi, huonot ruokailutottumukset tai vitkuttelu – ne vahvistavat itseään. Niinpä kannattaa alkaa pienin askelin edistää sellaisia toimintoja, joilla on elämääsi myönteinen vaikutus. Näin tulee luotua onnellinen kierre, jossa hyvät asiat vahvistuvat ja hyvinvointisi paranee.

Mille tärkeälle asialle sinä haluaisit tänään omistaa 15 minuuttia?

C15-tekniikan nimen tausta

C15-tekniikan nimen on antanut filosofi Esa Saarinen, jonka kanssa olen työskennellyt hänen kirjoittamisprosessiinsa liittyen. C viittaa etunimeni ensimmäiseen kirjaimeen ja 15 tarkoittaa luonnollisesti 15 minuuttia.

Valmennusprosessin tuloksena Esa kirjoitti Harvardin yliopiston Good Work -projektin verkkosivuilla julkaistun tekstin, jonka suosittelen lämpimästi lukemaan. Siinä kuvataan Esan Pafos-seminaarin ilmentämää pedagogiikkaa ja filosofiaa. Suositun seminaarin ideana on luoda osallistujille tila pohtia omaa elämäänsä ja rohkaistua näkemään itsessään ja elämässään piilevät mahdollisuudet.

Artikkelin sijainti: Yleinen Asiasana: , , . Lisää kirjanmerkkeihin: permalink.

3 Responses to C15-tekniikka: Pienikin aika päivässä riittää

  1. Pingback: Ajan ja energian käyttö tutkijan ja viestintäammattilaisen työssä « Markus Mykkänen

  2. Pingback: Etkö saa nielaistua liikuntapiirakkaa? Kokeile liikuntavälipalaa! | Totuus löytyy raudasta

  3. Pingback: Uusi vuosi – uusi mahdollisuus, kuten joka päivä… – Iina Lempinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit tilata kommentit myös vaikka et itse kommentoisi.