Musiikki ja keskittyminen

Kuva: Michael Heigl (Flickr)
Kuva: Michael Heigl (Flickr)

Käytän nykyisin usein musiikkia tukemaan keskittymistäni ja kirjoittamista. Työskentelen usein kahviloissa, ja musiikki auttaa pitämään hälyäänet ja keskustelut pois korvista. Toisaalta ylimääräiset äänet ovat usein vielä häiritsevämpiä omassa työhuoneessa, sillä kahvilassa häly kuuluu asiaan, mutta varsinaisessa työympäristössä äänet tuntuvat enemmän ylimääräisiltä.

Omasta mielestäni musiikki auttaa keskittymään, mutta musiikin keskittymistä tukeva vaikutus on toisinaan myös kyseenalaistettu. Esimerkiksi Business Insider raportoi tutkimuksesta, jonka mukaan musiikin kuuntelu antaa vain tunteen tehokkuudesta, koska se on kivaa, mutta työskentely musiikkia kuunnellen on todellisuudessa tehottomampaa kuin hiljaisuudessa työskenteleminen.

En nyt varsinaisesti kyseenalaista tuota tutkimusta, koska ei minulla mitään todellista dataa ole edes omasta työtehostani tai sen mahdollisesta paranemisesta. Mielestäni tutkimuksessa on kuitenkin kaksi ongelmaa: Ensinnäkin musiikin kuuntelua verrattiin hiljaisuudessa työskentelyyn. Todellisuudessahan työskentely musiikkia kuunnellen on pikemminkin hälyäänien vaihtoehto. Toisaalta minusta tuntuu myös siltä, että jos jokin asia on meistä kivaa, haluamme tehdä sitä useammin. Tämä taas minun käsitykseni mukaan voi johtaa pidemmän aikavälin tuotteliaisuuteen.

Ainakin minä teen mielelläni asioita, jotka ovat mielestäni kivoja. Aion siis jatkossakin kuunnella musiikkia työskennellessäni. Tässä kolme asiaa, jotka tuntuvat toimivan, kun yhdistän työskentelyä ja musiikin kuuntelua:

1) Hyvät kuulokkeet
Ostin jokin aika itselleni Shuren SE215 -nappikuulokkeet. Ne ovat aivan mahtavat! Ne vaimentavat ulkopuolisia ääniä yli 30 desibeliä, ja tällä taas on kaksi seurausta: Ensinnäkin ulkopuoliset äänet eivät enää häiritse yhtä paljon. Näin keskittyminen helpottuu ja musiikki myös kuulostaa paremmalta. Toisaalta musiikkia voi tällöin todellisuudessa kuunnella hiljempaa. Kuuntelen musiikkia paljon myös bussissa, ja on todella miellyttävää ja korville ystävällistä, kun taustamelua ei tarvitse peittää äänenvoimakkuuden nostolla.

Reilut sata euroa nappikuulokkeista on toki paljon. Ja eivät nuo Shuren kuulokkeet mitenkään täydelliset ole. Niiden korviin laittaminen on aika hidasta, ja lisäksi mikrofonin puute tuntuu näin älypuhelimien aikakaudella hieman hassulta. Mitä enemmän niitä kuitenkin käytän, sitä vähemmän haluan käyttää muita kuulokkeita.

2) Coffitivity
Toinen hauska asia työskentelyn tehostamiseen on Coffitivity. Coffitivity tuottaa tasaista puheensorinaa ja kahvilan ääniä taustalle. Tämä taas näyttäisi tukevan keskittymistä. Coffitivitystä on olemassa selainversio ja älypuhelinsovellukset iPhonelle ja Androidille. Niitä voi siis käyttää samalla, kun kuuntelee musiikkia.

On kyllä kieltämättä aika paradoksaalista, että peitän ensin hälyäänet kuulokkeilla ja syötän tämän jälkeen kuulokkeisiin puheensorinaa. No, se näyttäisi kuitenkin toimivan. Ja joka tapauksessa en todellisuudessa käytä Coffitivityä koko ajan vaan ainoastaan silloin, kun joku käy vaikka puhelimessa kovaäänistä keskustelua, jonka yksityiskohdat kuuluvat kaikille.

Vastaavia ambient-sovelluksia on muitakin. Esimerkiksi iPhonelle tarjolla oleva Thuderspace, joka sisältää erilaisia luonnon ääniä, on mielestäni todella hieno. En kuitenkaan itse käytä sitä niinkään työskentelyn tehostamiseen vaan pikemminkin rentoutumiseen. Voit kuitenkin tietysti kokeilla, olisiko se sinulle sopiva keskittymisen tuki.

3) Hyvä musiikki
Musiikki on tietysti mitä suuremmassa määrin makuasia. Toisen mielestä keskittymistä tukee parhaiten Verdi ja jonkun toisen mielestä taas Kendrick Lamar. Minä olen huomannut, että suhteellisen rauhallinen instrumentaalikonemusiikki sopii minulle tähän tarkoitukseen parhaiten.

Soveltuvan musiikin löytäminen on tietysti oma vaivansa. Jos sinulla on käytössäsi Spotify, voit kuunnella tätä omaa mammuttilistaani. Pidätän kuitenkin oikeuden muokata sitä, jos siltä tuntuu! Yksittäisistä levyistä voin suositella työskentelyn tueksi esimerkiksi Emancipatoria ja Nigel Stanfordia.

Tässä olivat omat ehdotukseni keskittymisen tukemiseen musiikin avulla. Kokeile niistä jotain tai kokeile kaikkia. Olisi myös kiva kuulla, jos sinulla on ajatuksia asiaan liittyen tai ehdotuksia hyvästä musiikista tai puhelinsovelluksista.

Kategoria: Yleinen. Lisää kirjanmerkkeihin: permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit tilata kommentit myös vaikka et itse kommentoisi.