Väitöskirja valmistuu 10 minuuttia kerrallaan

Kuva: timlewisnm (Flickr)

Väitöskirjan kirjoittaminen ei ollut helppo prosessi. En oikeastaan uskonut työni valmistumiseen ennen kuin se todella oli painettu ja kansissa.

Nyt jälkeenpäin, kun minulta kysytään, miten sen lopulta tein, totuudenmukaisin vastaus on: 10 minuuttia kerrallaan.

Moni on kuullut moton ”lause kerrallaan”. Tämä on kannustava yleisohje, kun kirjoittamisessa on vaikea päästä liikkeelle tai eteenpäin. Usein unohdamme, että jokainen teos on kirjoitettu lause kerrallaan.

Kymmenen minuuttia kerrallaan on muunneltu versio tästä. Välillä lausekin voi tuntua mahdottomalta kirjoittaa. Usein ajattelemme, että meillä täytyy olla jotain sanottavaa, ennen kuin voimme kirjoittaa. Tuntuu, että pitäisi sanoa jotain fiksua. Sanoihin latautuu odotuksia.

Kymmenen minuuttia kerrallaan vie hetkeksi huomion sisällöstä aikaan. Kun sanottavaa ei tunnu olevan, on vaikea istahtaa työn ääreen. Jos ajattelee, että minun ei tarvitse tehdä muuta kuin istahtaa alas kymmeneksi minuutiksi ja kirjoittaa vapaasti, tehtävä muuttuu mahdolliseksi.

Kyse on suunnatun – tai kontrolloidun – vapaan kirjoittamisen tekniikasta. Tarkoituksena on kirjoittaa ennakolta valitusta aiheesta nopeasti, sensuroimatta ja keskeytyksettä ajastimen ollessa päällä. Aihe voi olla esimerkiksi jokin työsi alaotsikko. Aiheesta kirjoitetaan kuitenkin täysin vapaasti, mitä tulee mieleen. Tekstin ei kuulu olla mietittyä tai johdonmukaista; sitä kirjoitetaan vain itselle.

Näin kirjoittaessa tapahtuu yleensä kaksi asiaa. Ensinnäkin, kun ensimmäiset kymmenen minuuttia ovat ohi, on valmis jatkamaan kirjoittamista vielä toisen ja ehkä useammankin samanpituisen jakson. Toisekseen, vaikka tekstin ei ole tarkoitus itsessään olla erityisen ”fiksua”, johtaa sen kirjoittaminen usein johonkin oivallukseen tai uuteen ajatukseen. Olemassa olevasta tekstistä, vaikka kuinka karkeasta, on helpompi työstää valmiimpaa tekstiä kuin tyhjästä.

Suunnatun vapaan kirjoittamisen, ajastimen käytön ja muita kirjoittamisen vapauttamisen tekniikoita käsitellään laajemmin Tohtoritakuu-kirjassa.

Virtuaaliajastimia löytyy esimerkiksi täältä.

Artikkelin sijainti: Yleinen Asiasana: . Lisää kirjanmerkkeihin: permalink.

2 Responses to Väitöskirja valmistuu 10 minuuttia kerrallaan

  1. Ansku kirjoittaa:

    Kiitos loistavasta tekstistä! Tämä on niin totta. Itse kirjoitan aina ensin ”tankeroversion” eli olen tietämättäni noudattanut vapaan kirjoittamisen tekniikkaa. Ensimmäinen versio tekstistä on aivan kamalaa, mutta on niin paljon helpompaa muokata tankeroversiota kuin luoda uutta tekstiä tyhjästä. Monet kirjoittamisen ongelmat johtuvat luultavasti siitä, että ihmiset yrittävät liikaa kirjoittaa kerralla valmista. Aika vähän myös puhutaan netin haittavaikutuksista kirjoittamiseen. Itse olen huomannut pystyväni keskittymään paljon paremmin kirjoittamiseen, kun netti on kokonaan pois päältä. Ei tule niin helposti mieleen tarkistaa sitä sun tätä turhaa netistä kesken kirjoittamisen.

  2. Carol kirjoittaa:

    Kiitos mahtavasta kommentistasi, Ansku! Totta joka sana. Olen täysin samaa mieltä, että kirjoittamisen vaikeudet liittyvät usein siihen, että yrittää kirjoittaa heti valmista. Näin varsinkin akateemisilla kirjoittajilla. Hienoa, että olet osannut kirjoittaa aluksi sotkuversioita ja laittamaan netin pois päältä. Uskon, että on hyödyllisempää kirjoittaa kymmenen minuuttia niin, että sulkee häiriötekijät pois kuin useita tunteja niin, että todellisuudessa aika kuluu nettisurffailussa tai muussa kuin varsinaisessa kirjoittamisessa. Iloa kirjoittamiseesi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit tilata kommentit myös vaikka et itse kommentoisi.