Kirjoita ensin!

Kuva: Per Ola Wiberg (Flickr)

Ehkäpä kaikkein tärkein kirjoitusohje, jonka olen koskaan oppinut, on tämä: Kirjoita ensin!

Ohjeen voi ymmärtää periaatteellisella tasolla siten, että kirjoittaminen kannattaa sijoittaa tärkeysjärjestyksessä hyvin korkealle. Ehkä vielä oleellisempaa on kuitenkin ohjeen konkreettinen ulottuvuus: työpäivä kannattaa aloittaa kirjoittamisella.

Opin ohjeen alun perin Joan Bolkerilta, joka puolestaan antaa kunnian siitä omalle opettajalleen, runoilija Ruth Whitmanille. Vuosien mittaan olen suhtautunut tähän ohjeeseen yhä vakavammin.

Sijoitan kirjoittamiseni käytännössä aina työpäivän alkuun. Minulla on hyvin paljon muita töitä. Jos aloitan niistä, en koskaan kirjoita. Yritän myös välttää sähköpostin lukemista ensimmäiseksi aamulla. Sähköpostin houkutus on suuri. Jos sen kuitenkin pystyy välttämään, on todennäköisempää, ettei harhaudu kirjoittamisen näkökulmasta sivuraiteille.

Minulle kirjoittaminen on hyvin vaikeaa myös silloin, kun olen väsynyt työpäivän muista töistä, kuten palavereista tai opetuksesta. Siksi kirjoitan ensin.

Jos haluat, voit jopa herätä aikaisemmin, jotta voit kirjoittaa rauhassa. Edesmennyt Tommy Tabermann heräsi ilmeisesti aamuisin klo 4, keitti itselleen kahvia ja alkoi kirjoittaa rakkausrunoja. Et välttämättä pidä hänen runoistaan, mutta ainakin hän kirjoitti niitä paljon. Silti edes aikaisin herääminenkään ei ole välttämätöntä. Kunhan vain sijoitat kirjoittamisen työpäiväsi alkuun.

Mieluiten kirjoitan läppärillä kirjastossa (jossa tätäkin kirjoitan) tai kahvilassa. Minulla on työhuone ihan Helsingin keskustassa, mutta jopa silloin, kun olen menossa sinne, aloitan päiväni mieluiten kirjoittamalla ensin läheisessä kahvilassa.

Tämä periaate on erittäin helppo muistaa ja myös ihan mahdollinen toteuttaa: Kirjoita ensin!

Artikkelin sijainti: Yleinen Asiasana: , . Lisää kirjanmerkkeihin: permalink.

2 Responses to Kirjoita ensin!

  1. Kristina kirjoittaa:

    Saman neuvin kuulin eräältä kouluttajalta: kirjoita, kirjoita vaikka mitä, kunhan kirjoitat! Ja tee se heti enismmäisenä asiana aamulla. Jopa jos kyseisellä hetkellä tuntuu ei olekaan mitään hirveän ytimekästä sanottavaa, tai jos ei olisi yhtään mitään inspiraatioita, tai kirjoituksesi ei näyttäisi oikein miltään – kirjoita siitä mitä juuri tällä hetkellä päähän tulee. Myöhemmin kun sen lukee uudestaan, voi tehdä todella mielenkiintoisia löydöksiä.

  2. Kimmo kirjoittaa:

    Tuo on hyvä ohje. Carol vähän puhuikin tästä tuolla aiemmassa kirjoituksessa. Eli vaikka ei tietäisi, mitä kirjoittaa, kirjoittaa silti.

    Toisaalta yksi oma suosikkini, Paul Silvia ottaa vähän erilaisen näkökulman tähän. Hänen mukaansa akateeminen kirjoittaminen on monimutkaista toimintaa, jonka yksi osa on esimerkiksi lukeminen. Eli kirjoittaminen voi siis käytännössä olla myös sitä, että lukee artikkeleja. Minusta sekin on välillä hyvä tapa käyttää kirjoittamisaika, kunhan muistaa, että sitä tekstiäkin pitää saada aikaiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit tilata kommentit myös vaikka et itse kommentoisi.